20210308_145858_resized.png

Nieuws & updates

Vallei Business - 2016.jpg
20 januari 2023
Bomecon in een publicatie van Vallei Business

Mooi artikel in de Vallei Business over ons bedrijf. Met alle facetten en van start tot nu.  

https://www.valleibusiness.nl/magazine/artikel/770/13623/bomecon:-van-complexe-situatie-naar-innovatie  

Bomecon: Van complexe situatie naar innovatie

Magazines | Vallei Business nr 2 2016

Bomecon Nijkerk Construction Equipment

Van complexe situatie

naar innovatie

Bouwend Nederland moet het doen met beperkte ruimte, maar gaat daar gelukkig heel creatief mee om. Stijlvolle en duurzame ontwerpen domineren de nieuwbouw- en renovatiemarkt. Dankzij innovatieve bedrijven als Bomecon Nijkerk Construction Equipment wordt voldaan aan strenge voorschriften en veiligheidseisen, terwijl het ontwerp en de begroting in balans blijven.

tekst Saskia van Muijlwijk FOTOGRAFIE Marcel Krijgsman

Inspelen op wat de markt nodig heeft, ook als de markt zelf niet weet wat ze nodig heeft. Dat was precies wat de heer ing. Dirk van den Bor, in de jaren 80 deed toen hij Bomecon Nijkerk Construction Equipment oprichtte. In dienst van de Hollandsche Beton Maatschappij kwam hij dagelijks op uiteenlopende bouwwerken. Daar zag hij dat de aanvoer van materialen en apparatuur bij gecompliceerde bouw regelmatig tot schade, budgetoverschrijdingen en onveilige situaties leidde.

Bij het naar binnen steken van bijvoorbeeld een pakket stenen, is het kraanblok te groot. Dit werd opgelost door de last naar binnen te laten slingeren, vertelt Van den Bor. Het zette hem aan het denken en hij ontwierp de Steker. Door zijn innovatieve ontwerp kan het materiaal ook in complexe situaties veilig en verantwoord naar binnen worden gestoken. Het bleek het begin van een succesvol bedrijf.

Oplossingsgericht

Bomecon Nijkerk is van eenmanszaak uitgegroeid tot een internationale onderneming met een ingenieursbureau, metaalverwerkings- en verhuurbedrijf. De zoon en dochter van de heer Van den Bor maken inmiddels ook deel uit van dit deskundige team, dat maatwerk oplossingen voor hijstechniek, bouwlogistiek en -beveiliging produceert en verhuurt. Moeilijke bouwomstandigheden zoals beperkte ruimte, hoogte, complex ontwerp en speciale regelgeving leiden bij Bomecon Nijkerk tot innovaties. Onze bestaande oplossingen worden door ons ingenieursbureau aangepast of er worden nieuwe oplossingen ontwikkeld. De meeste aannemers weten dat er met onze oplossingen minder schade ontstaat en dat ze de mensen op de bouwplaats ontlasten. Daarom worden wij er vaak vanaf de start van de bouw bij betrokken door de projectleiding en uitvoering.

Slim

Enthousiast vertelt Van den Bor over het bouwproject van Justitie & Binnenlandse Zaken in Den Haag, drie gebouwen van 147 meter hoog. Logistiek was het een enorme uitdaging. De bouwplaats was beperkt en speciale regelgeving schreef voor, dat er geen hijsbewegingen boven de hoofden van de mensen gemaakt mochten worden. Ondertussen moesten er wel vier-tons gevelelementen geplaatst worden. Dat kon dus niet met een kraan gebeuren.” Daarom ontwikkelde Bomecon Nijkerk een nieuw bouwsysteem. We hebben onze producent van zelf-klimmende klimsteigers gevraagd om de binnenkant te voorzien van een bepaalde vorm, waarin wij een monorail monteerden. Via lieren in dit systeem hebben we de elementen langs de gevel omhoog getrokken. Als een trein verplaatsten we de gevelelementen via de monorail langs het gebouw. Dit slimme systeem verdiende zichzelf ruimschoots terug. Het architectenbureau Kollhoff dat in Berlijn hetzelfde ontwerp liet bouwen, bespaarde in Nederland door het schadevrij en sneller plaatsen zelfs een miljoen euro per gebouw. Voor Bomecon Nijkerk voldoende reden om patent aan te vragen op dit innovatieve systeem, dat inmiddels bij meer bouwprojecten kan worden toegepast.

Renovatie leidt tot innovatie

Renovatie is altijd een uitdaging, lacht Van den Bor. Het oude ministerie van VROM wordt omgebouwd naar appartementen, maar daar gelden andere normen voor. Zo worden aan de trappen voor kantoren andere eisen gesteld, dan aan de trappen voor appartementen. Het dak zit er al op, dus hoe breng je er al je spullen en hoe kom je erbij? Ook op deze vragen is de Steker het antwoord.

Asbest verwijderen

Asbesthoudende gevelelementen in appartementen kunnen in één keer en in hun geheel verwijderd worden met een speciaal vacuüm-klemsysteem, dat Bomecon Nijkerk ontwikkelde voor een bouwbedrijf. Een kraan steekt de klem over het balkon om de oude geveldelen te verwijderen en de nieuwe geveldelen te plaatsen. Doordat er niet gezaagd hoeft te worden, is deze methode veiliger en sneller.

Veilig en verantwoord

Bomecon fabriceert alle oplossingen volgens de geldende NEN-normen en Arbo-richtlijnen. Daarnaast werken er door Aboma gecertificeerde keurmeesters die de keuringen uitvoeren. De meeste machines worden radiografisch bestuurd en aangedreven door een accu. Voor een optimale toepassing en veilig gebruik is een instructie nodig. Onze deskundige servicedienst geeft op de dag dat het hijsmaterieel in gebruik wordt genomen een instructie aan het grondpersoneel en de kraanmachinist. De eerste dag begeleidt de servicedienst ook bij de hijswerkzaamheden, legt Van den Bor uit. Soms is de situatie op een bouwlocatie anders dan verwacht, er is bijvoorbeeld minder ruimte. Ook dan komt onze servicedienst op locatie voor advies of we geven telefonische ondersteuning. Er gebeuren nog wel eens onverwachte dingen op een bouwwplaats, dus onze klanten hebben onze ondersteuning hard nodig voor een optimaal resultaat.

Ook het transport speelt een belangrijke rol. Wij laten dit altijd verzorgen door een gecertificeerd transportbedrijf. We hebben daar een aantal chauffeurs opgeleid, die zelfstandig het materieel op de bouwlocatie kunnen installeren.

Groei

Met veelbelovende, complexe projecten in het vooruitzicht besluit een trotse Van den Bor: Dankzij onze expertise, de unieke ervaringen die we steeds verder ontwikkelen en meenemen naar andere projecten, worden wij nu ook gevraagd voor projecten in Duitsland, België en Engeland. Wij willen graag voorop blijven lopen in toekomstige projecten. Daarom realiseren wij binnenkort ons nieuwe bedrijfspand, zodat wij mee kunnen groeien met de stijgende vraag en de ontwikkelingen in de bouw.

Bomecon Nijkerk

Foto:

De heer Dirk van den Bor met zijn zoon Martijn van den Bor en dochter Sabine van den Bor.

ook interessant: